Intelligente stoeptegel

 

Tijdens het afstuderen bij de R&D afdeling van de Zumtobel Group en het Citizen Data Lab van de HvA heb ik de intelligente stoeptegel ontwikkeld.
De opdracht vanuit deze bedrijven luidde: Het ontwikkelen van een product dat het aantal ongevallen en conflicten tussen bestuurders van brom/snorscooters en fietsers kleiner maakt.

 

Uiteindelijk is er uit drie concepten gekozen voor de intelligente stoeptegel. Dit product wordt geplaatst in de bestrating naast het fietspad en waarschuwt fietsers door middel van een symbool op een led matrix voor van achter inhalende scooters.

Binnen het project waren de volgende uitdagingen:

  • Het product moet stof/waterdicht zijn (IP-67).
  • Bestand zijn tegen voertuigen die over het product heen rijden.
  • Bij een defect moet het product zo snel mogelijk vervangen of gerepareerd kunnen worden zodat er voor de weggebruiker geen onnodige hinder van werkzaamheden ontstaat.
  • Het product moet niet zomaar kunnen worden ontvreemd door derden.
  • Er is veel aandacht besteed aan de manier waarop het product wordt geproduceerd en geassembleerd.

De intelligente stoeptegel is ook gebruikt door andere studenten om te onderzoeken hoe kinderen reageren bij het oversteken van een fietspad wanneer ze worden gewaarschuwd voor fietsers door de intelligente stoeptegel. Over deze toepassing van de door mij ontwikkelde intelligente stoeptegel is enige media aandacht geweest.